فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال نهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد زینلی *، فراز اسدی ملک جهان، علی کاظمی تبریزی، جلال شاخص صفحات 1-13

    مطالعه رفتارهای شیمیایی در فرآیند خمیرسازی تحت شرایط محیطی مختلف به خصوص در گونه های غیرچوبی از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است، به‏ طوری‏ که شرایط خمیرسازی با استفاده از مدل‏های تهیه شده برای دست‏یابی به خمیرکاغذی با مشخصات دلخواه به ‏راحتی تعیین خواهد گشت. در این مطالعه، خمیرسازی سودا به عنوان یکی از متداول‏ترین فرآیندهای پخت منابع غیرچوبی برای تهیه خمیرکاغذ از کل ساقه کنف مورد بررسی قرار گرفت. شرایط متغیر پخت شامل دمای پخت 160 و 165 درجه سانتی گراد، قلیاییت فعال 18، 23 و 28 درصد و زمان پخت 90، 105، 120، 135، 150، 165 و 180 دقیقه بود. نتایج نشان داد که محدوده بازده خمیرکاغذهای تولیدی 47 تا 69 درصد و محدوده عدد کاپای آنها 29 تا 67 بودند. آنالیز آماری نتایج نشان داد که اثرات مستقل زمان پخت، مقدار قلیا و دمای پخت بر بازده و عدد کاپای خمیرکاغذ معنی دار بوده، درحالی که اثر متقابل آنها روی عدد کاپا و بازده خمیرکاغذ معنی دار نبوده است. بر اساس نتایج به دست آمده، سریع ترین و کندترین روند تغییرات عدد کاپا و بازده خمیرکاغذ به ترتیب مربوط به پخت های 23 درصد قلیایت در دمای 160 درجه سانتی گراد و 18 درصد قلیایت در دمای 165 درجه سانتی گراد بودند.

    کلیدواژگان: بازده خمیرکاغذ، خمیرسازی سودا، ساقه کنف، عدد کاپا
  • جابر شریفی* صفحات 15-24

    بررسی خصوصیات بوم ‏شناسی گونه Festuca sulcata Beck. با هدف دستیابی به اطلاعات کاربردی به منظور استفاده در برنامه های اصلاح و توسعه مراتع انجام شد. تعداد 5 منطقه با استفاده از نقشه پوشش گیاهی و بازدید میدانی بر اساس وسعت و پراکنش گونه جهت نمونه‏ برداری انتخاب شدند. سپس با استفاده از روش سیستماتیک- تصادفی در هر یک از سایت ها سه ترانسکت 100 متری مشخص و در امتداد ترانسکت ها تعداد 10 پلات به ابعاد 1×1 به صورت تصادفی انتخاب گردید تا فراسنجه‏ های مربوط به درصد تاج پوشش، ارتفاع بوته، فراوانی، تولید علوفه و بذر اندازه گیری شوند. همچنین خصوصیات کیفی از نظر ساختار ریشه، فنولوژی، زادآوری، ارزش رجحانی و ارزش غذایی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که این گونه در منطقه مورد مطالعه از 2200 تا 3800 متری از سطح دریای آزاد بر روی خاک هایی با بافت لومی رسی با pH خنثی تا قلیایی می‏روید. زمان رویش از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد ماه و زمان رسیدن و ریزش بذر آن از تیر تا اواسط مرداد ماه می باشد. خوش خوراکی آن در حد کلاس I در اوایل گل‏دهی و زمان مناسب چرا مرحله رسیدن بذر بود. گیاه در مرحله بعد از بذردهی کمی خشبی شده و تمایل دام به چرای آن کمتر شد. میانگین تولید علوفه آن 58/528 کیلوگرم ماده خشک در هکتار و میانگین تولید بذر آن 33/95 کیلوگرم در هکتار بود. بنابراین این گونه با توجه به مقاوم بودن در مقابل سرما و یخبندان برای کاشت در مراتع کوهستانی با بارندگی بیش از 350 میلی متر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اردبیل، پوشش تاجی، تولید علوفه، فنولوژی، Festuca sulcata
  • سحر جلیلی*، معالم عربی صفحات 25-37

    ماهیان به دلیل میزان بالای اسیدهای چرب چندغیراشباع در بافت چربی بسیار فسادپذیر بوده و لذا جلوگیری یا کنترل این پدیده تا زمان مصرف ضرروی است. هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه اثر آنتی اکسیدان اسید اسکوربیک و بوتیل هیدروکسی آنیزول بر شاخص های بیوشیمیایی فساد و شاخص های چشایی فیله ماهی خنوی خاکستری (Diagramma pictum) در شرایط انجماد (18- درجه سانتی گراد) به مدت 4 ماه بود. فیله ماهی در تیمار اسید اسکوربیک 5/1 درصد، بوتیل هیدروکسی آنیزول 5/1 درصد و یک تیمار ترکیبی با غلظت 5/0 درصد از هر دو نوع آنتی اکسیدان آغشته گردید و شاخص های فساد چربی شامل پراکسید، اسید چرب آزاد، اسید تیوباربیتوریک، بازهای ازته فرار و همچنین ارزیابی حسی در زمان های 1، 2، 3 و 4 ماه در شرایط انجماد اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که میزان پراکسید در پایان دوره در تیمار بوتیل هیدروکسی آنیزول 5/1 درصد و اسید اسکوربیک 5/1 درصد  بیش از تیمار ترکیبی بود. با این وجود میزان پراکسید در تمام تیمارها به حد مجاز 10 میلی اکی والان بر کیلوگرم نرسید. حداقل میانگین شاخص اسید تیوباربیتوریک در تیمار ترکیبی ثبت شد و نشان داد که استفاده همزمان بوتیل هیدروکسی آنیزول و اسید اسکوربیک در کنترل این شاخص فساد معنی دار بوده است (05/0<p).  شاخص اسیدهای چرب آزاد در تیمار اسید اسکوربیک 5/1  درصد به شکل معنی داری بیش از سایر تیمارها بود (05/0<p). تیمار ترکیبی در انتهای مدت نگهداری توانست مقدار مواد ازته فرار را در سطح پایین تری نسبت به سایر تیمارها نگه دارد (05/0<p). حداکثر میزان بازهای ازته فرار در تیمار بوتیل هیدروکسی انیزول 5/1 درصد با 805/21 میلی‏گرم در 100 گرم ثبت شد، درحالی که میزان آن در تمام تیمارها به حد مجاز 35-30 میلی‏گرم در 100 گرم نرسید. نتایج نشان داد که تیمار ترکیبی به دلیل اثر سینرژیک هر دو آنتی اکسیدان توانسته است شاخص های فساد چربی را بهتر از سایر تیمارها مهار کند. همچنین بهترین تیمار در انتهای دوره نگهداری از نظر ارزیابی حسی مربوط به تیمار ترکیبی (اسید اسکوربیک 5/0 درصد + بوتیل هیدروکسی آنیزول 5/0 درصد) بود که اختلاف معنی داری در سه فاکتور طعم، بافت و رنگ نشان داد (05/0<p).

    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، اکسیداسیون چربی، فساد، سنگسر ماهیان
  • جابر شریفی*، محمد فیاض، محمود صحرایی صفحات 39-48

    این پژوهش به مطالعه تاثیر روش و زمان مناسب کشت در تولید بذر و علوفه گونه گون علوفه ای (Astragalus brachyodantus) در مراتع طبیعی مشکین شهر از سال های 1391 تا 1394 پرداخت. آزمایش کشت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به صورت کرت های خرد شده انجام شد که فاکتور A در آن مربوط به زمان کاشت (در دو سطح کشت پاییزه و بهاره) و فاکتور B مربوط به روش کشت (در دو سطح بذرپاشی و کشت ردیفی و کشت به صورت دیم در عرصه طبیعی) بود. عملکرد علوفه و بذر پس از سبز شدن و استقرار نهال ها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگین به روش دانکن در سطح 5 درصد انجام شد. نتایج نشان داد اختلاف معنی داری در سطح 1 درصد در عملکرد تولید علوفه و عملکرد بذر بین زمان کشت وجود دارد. مقایسه میانگین عملکرد در صفات مذکور نشان داد که کشت پاییزه بهتر از کشت بهاره بوده است. در روش های کشت فقط در صفت عملکرد بذر اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد مشاهده گردید. نتایج بر اساس مقایسه میانگین در عملکرد بذر نشان داد که بیشترین مقدار بذر مربوط به کشت ردیفی در سال دوم بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود کشت برای حصول نتیجه بهتر در ارتفاعات کمتر از 1500 متر از سطح دریا ترجیحا در پاییز انجام شود. همچنین کشت ردیفی با عمق 5/2 تا 3 سانتی متر جهت صرفه جویی در مقدار بذر و پراکنش یکنواخت قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: تولید بذر، عملکرد علوفه، روش کشت، زمان کشت، Astragalus brachyodantus
  • محمدعلی قوام پور*، سید عباس میرجلیلی، محمد جعفری، حسین آذرنیوند، سیداکبر جوادی صفحات 49-58

    این آزمایش با هدف بهینه سازی تکثیر رویشی گونه گز خزری، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با عامل نخست شامل طول قلمه (20-10، 30-20، 40-30 سانتی متر)، عامل دوم قطر قلمه (1-5/0، 5/1-1 و 2-5/1 سانتی متر) در پانزده تکرار در بهمن 1396 صورت پذیرفت. همچنین به منظور بررسی نقش هورمون اسید ایندول بوتیریک بر صفات رویشی گونه گز خزری آزمایش دیگری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با عامل نخست زمان خیساندن قلمه ها در محلول (یک و پنج دقیقه) و عامل دوم شامل غلظت هورمون (صفر، 500، 1500، 3000 قسمت در میلیون) در ده تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین طول ریشه با مقدار 4/10 سانتی متر در تیمار طول قلمه 40-30 سانتی متری و کمترین مقدار در تیمار طول قلمه 20-10 سانتی متری با میانگین 6/7 سانتی متری مشاهده شد. همچنین بالاترین تعداد گل تشکیل شده با میانگین 1/3 و بالاترین میزان وزن تر گیاه با مقدار 3/42 گرم مربوط به تیمار طول قلمه 40-30 سانتی متری ثبت گردید. نتایج تجزیه واریانس تیمار قطر قلمه نشان داد که بیشترین تعداد ریشه، تعداد ساقه و بالاترین میانگین طول ریشه مربوط به تیمار قطر قلمه 1-5/0 سانتی متری بوده است. با افزایش قطر قلمه وزن تر گیاه نیز افزایش یافت. مدت زمان قرار گرفتن قلمه ها در محلول اسید ایندول بوتیریک تنها بر تعداد ساقه تولید شده در سطح 5 درصد معنی دار بوده و بر روی دیگر صفات مورد ارزیابی اثر معنی داری نداشته است. این در حالی است که غلظت هورمون بر روی صفات اندازه گیری شده همچون تعداد ریشه، تعداد ساقه، نسبت تعداد ساقه به ریشه و وزن تر گیاه در سطح پنج درصد اثر مثبت و معنی داری داشته است. به طور کلی می توان غلظت 3000 قسمت در میلیون محلول IBA را بهترین حالت در میان دیگر تیمارها دانست.

    کلیدواژگان: صفات رویشی، طول قلمه، قطر قلمه، گز خزری، هورمون IBA
  • هومن رجبی اسلامی*، نرگس عرب، صمد درویشی صفحات 59-69

    آزمایشی با هدف بررسی اثر میدان مغناطیسی ثابت بر عملکرد تخم گشایی ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) در انکوباتورهای ویس صورت گرفت. بدین منظور 3 تیمار با شدت جریان‏های مغناطیسی ثابت 5، 15 و 25 میلی‏تسلا به همراه تیمار شاهد (بدون قرار گرفتن در معرض میدان مغناطیسی) با 3 تکرار در نظر گرفته شد. تخم‏های استحصال شده از 8 مولد ماده با تراکم 49000 عدد به صورت تصادفی به انکوباتورها منتقل شدند. بررسی تغییرات شاخص‏های فیزیکوشیمیایی آب شامل دمای آب، میزان pH، اکسیژن محلول، سختی کل، مشتقات نیتروژن (آمونیاک و نیتریت) و میزان فسفات در طول دوره تخم‏گشایی به صورت روزانه صورت پذیرفت. لاروهای استحصالی از هر تیمار پس از تخم‏گشایی‏ (12-9 روز) به منظور بررسی روند رشد به انکوباتورهای زوک یک صد لیتری بدون اتصال به مگنت‏ها منتقل گردیدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تفاوت معنی‏داری در میزان سختی کل، آمونیاک و اکسیژن آب بین تیمارهای آزمایش وجود دارد (05/0<p). بهترین تاثیر‏‏گذاری میدان مغناطیسی ثابت با در نظر گرفتن ویژگی‏های فیزیولوژیک ماهی سفید در تیمار 25 میلی‏تسلا مشاهده گردید. همچنین تعداد لاروهای تفریخ شده در تیمار 25 میلی‏تسلا به شکل معنی‏داری بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0<p). با این وجود تفاوت معنی‏داری در میزان بازماندگی لاروهای دارای کیسه زرده در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده نشد (05/0<p). نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که استفاده از میدان مغناطیسی ثابت می‏تواند در بهبود کیفیت آب و بازماندگی لارو ماهی سفید دریای خزر تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: تخم، ماهی سفید، میدان مغناطیسی، Rutilus kutum
  • رضا فرضی، بهرام فلاحتکار* صفحات 71-78

    سیاه ماهی (Capoeta capoeta gracilis (Keyserling, 1891 گونه‏ای با ارزش اقتصادی متعلق به خانواده کپورماهیان بومی ایران است. این پژوهش به بررسی امکان القای رسیدگی جنسی سیاه ماهی با استفاده از هورمون اواپریم پرداخت. تعداد 4 ماهی مولد ماده و یک ماهی مولد نر برای این منظور انتخاب شده و هورمون اواپریم جهت القای رسیدگی در دو مرحله به مولدین ماهی ماده (با فاصله زمانی 12 ساعت) به ترتیب با مقادیر 1/0 و 4/0 میلی گرم بر کیلوگرم در مرحله اول و دوم در محل قاعده باله سینه ای تزریق شد. تزریق به مولدین نر یک مرتبه همزمان با تزریق دوم ماده ها با مقدری مشابه انجام شد. تخم ریزی در مدت کمتر از 48 ساعت پس از اولین تزریق اتفاق افتاده و تمام مولدین ماده به تزریق پاسخ مثبت نشان دادند. کمترین و بیشترین هماوری کاری ماهی ها به ترتیب برابر 17/2473 و 51/23430 بود. نتایج این بررسی نشان داد هورمون اواپریم برای تکثیر مصنوعی سیاه ماهی مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: القای هورمونی، آنتی دوپامین، Capeota capoeta gracilis، GnRH
|
  • Farhad Zeinaly, Faraz Asadi Malek Jahan, Ali Kazemi Tabrizi, Jalal Shakhes Pages 1-13

    Considering the chemical behavior of the pulping process under variable conditions, especially in nonwoods species, is important as it can help us to develop the pulping models to reach the pulps with desired properties. In the present research, the soda pulping under different conditions was investigated to produce whole stalk kenaf pulp as the most common pulping processes for non-woody species. The cooking conditions were included temperatures (160 and 165 °C), active alkali levels (18, 23, and 28 %) and cooking duration (90, 105, 120, 135, 150, 165, and 180 min). Results indicated that pulp yield was in the range of 47 to 69 % and the kappa number was in the range of 29 to 67. The statistical analysis showed that cooking durations, alkali levels, and cooking temperatures had significantly independent effects on pulp yield and kappa number, although their interactions on pulp yield and kappa number were not significant. Based on the present results, the fastest and the slowest changing rates of kappa number and pulp yield were related to the pulping condition of 23% active alkali in 160 C and 18% active alkali in 165 C, respectively.

    Keywords: Kappa number, Kenaf stalk, Pulp yield, Soda pulping
  • Jaber Sharifi * Pages 15-24

    The ecological characteristics of Festuca sulcata Beck were studied in this research to examine its potential application in rangeland improvement. Five sites were selected for sampling using vegetation map, field visit based on the species distribution. In each sampling site, three 100-m transects and 10 plots (1m×1m) along the transects were selected using systematic-randomized method. The factors related to canopy cover, bush height, species frequency forage, and seed production were measured on the transects in the plots. Also some qualitative characteristics such as root system, phenology, seed quality, regeneration, preference value, and chemical composition of the plant were studied. The results showed that Festuca sulcata is distributed from 2200 to 3800 m from the sea level on acidic and alkaline clay-loam textured soils in the study area. The growth time was begun from May to the end of June and the time of ripened and seed dissemination was started from July to mid-August. In early flowering stage, the palatability was in grade I and the best grazing time was in seed ripened stage. In the post-seeding stage, the plant became woody and livestock grazing preference was reduced. Forage production yield was 528.58 kg dry matter ha-1, while seed production was 95.33 kg ha-1. Due to the resistance to cold and frost conditions, this species is suitable for restoration and improvement of rangelands with more than 350 mm rainfall.

    Keywords: Ardabil, Canopy cover, Festuca sulcata, Forage production, Phenology
  • Sahar Jalili *, Maalem Arabi Pages 25-37

    The aim of this study was to compare the antioxidant activities of ascorbic acid and butylated hydroxyanisole on biochemical deterioration and tasting indexes of painted sweetlips, Diagramma pictum, fillet under frozen condition (-18 C) for a period of 4 months. The fish fillet was treated with 1.5 % ascorbic acid, 1.5% butylated hydroxyanisole and a combined treatment with their 0.5% concentrations. The fat deterioration indices including peroxide value, free fatty acids, thiobarbituric acid, volatile nitrogenous bases, and by the intuitive evaluation were monthly measured after freezing. The results indicated that the peroxide value in the treatment of 1.5% butylated hydroxyanisole and 1.5 % ascorbic acid were higher than that in the combined treatment. However, peroxide value in all treatments didn’t cross the limited level of 10 meq O2 kg-1. Minimum average of thiobarbituric acid index was found in the combined treatment (0.593 mg MDA kg-1) indicating the effectiveness of this treatment in controlling the deterioration index (p<0.05). Fatty acids index in 1.5% ascorbic acid treatment was significantly higher than other treatments (p<0.05). At the end of the experimental period, the combined treatment limited the amount of volatile nitrogenous bases to the lowest level compared with the other treatments (p<0.05). The maximum amount of volatile nitrogenous bases was recorded in 1.5% butylated hydroxyanisole treatment. However, the volatile nitrogenous bases in all treatments did not cross the limited value of 30-35 mg 100 g-1. Findings of the present study indicated that the combined treatment had more ability to inhibit the deterioration indexes of fat compared with the other treatments. In case of intuitive evaluation, the combined treatment (0.5% ascorbic acid +0.5% butylated hydroxyanisole) had the best results with significant differences in three factors of taste, tissue and color compared to the other treatments (p<0.05).

    Keywords: : Haemulidae, Lipid oxidation, Organoleptic test, Spoilage
  • Jaber Sharifi, Mohmmad Fayyaz, Mahmoud Sahraei Pages 39-48

    The effects of planting method and planting time on seed and forage production of Astragalus brachyodontus was investigated in the natural rangelands of Meshgin-Shahr from 2013 to 2016. The bioassay was conducted in a completely randomized split-plot design with three replications. The factor A was different planting times (autumn and spring), while the factor B was different planting methods (Seedling, row cropping and dry farming methods in the natural rangelands). Forage and seed yield were measured after growing and seedling establishment. All data were analyzed by SAS statistical software and means statistical comparison was done using duncan multiple range test. The results showed significant effect of planting time on seed and forage yield (p<0.01). Comparison of means showed that autumn planting was better than spring one. Planting method also had significant effect on seed yield (p<0.05). The highest amount of seed yield was related to row cultivation in the second year. Accordingly, planting of Astragalus brachyodontus in autumn at 1500-m height from the see level is recommended to achieve better results. In order to saving the seeds used in cultivation and creating a uniform distribution, row cultivation with a certain depth (2.5-3 cm) were recommended.

    Keywords: Astragalus brachyodontus, Culture method, Forage production, Seed production, Timetreatments
  • MohammadAli Ghavampour *, Seyed Abas Mirjalili, Mohammad Jafari, HosseinAzarnivand, Seyed Akbar Javadi Pages 49-58

    This experiment with the aim of optimizing the propagation of Tamarix androssowii was conducted in a completely randomized factorial design with cutting length (10-20, 20-30, 30-40 cm) as the first factor and cuttings diameter (0.5-1.0, 1-1.5, 1.5-2 cm) as the second fator in 15 replicates in February 2018. In order to investigate the role of IBA hormones on vegetative traits of T. androssowii, another experiment was conducted in a completely randomized factorial design with soaking time (one minute, five minutes) as the first factor and the concentration of solution (zero, 500, 1500, 3000 ppm) as the second factor in 10 replicates. The results showed that the maximum mean root length was 10.4 cm in the treatment of the cuttings length of 30-40 cm and the lowest was found in the treatment of the length of the cuttings 10-20 cm with an average of 6.7 cm. Also, the highest number of flowers with an average of 3.1 and the highest plant fresh weight with the amount of 42.3 g were recorded in the length of the cuttings 40-30 cm treatment. The analysis of variance showed that the highest number of roots, number of stems and the highest mean root length were related to the cuttings diameter of 0.5-1 cm treatment. By increasing the cutting diameter, the plant's fresh weight was also increased. The effect of soaking time in indole butyric acid solution was not significant on all traits except for the number of stems produced (p<0.05) . However, the indole butyric acid solution concentration had significant positive effect on the measured traits such as number of roots, number of stems, and ratio of number of stems to roots and fresh weight of the plant (p<0.05).

    Keywords: Cuttings diameter, Cuttings length, IBA hormone, Tamarix androssowii, Vegetativereproduction
  • Houman Rajabi Islami, Narges Arab, Samad Darvishi Pages 59-69

    A bioassay was conducted to investigate the effect of static magnetic field on hatching function of kutum (Rutilus kutum) in Veis incubators. For this purpose, three experimental treatments were conducted in triplicate with magnetic flux densities of 5, 15 and 25 milli-tesla along with control treatment (fish without exposed to the magnetic field). The obtained eggs from 8 female broodstock were randomly transferred to the incubators with density of 49,000 eggs in each incubator. Changes in water physicochemical parameters including water temperature, pH, dissolved oxygen, total hardness, nitrogen derivatives (ammonia and nitrite) and phosphate levels were daily evaluated during the incubation period. At the end of the incubation period, hatched larvae from each treatment were transferred to 100-liter Zug incubators without any magnetic exposure for monitoring their growth. The results of this study showed significant differences in total hardness, ammonia and dissolved oxygen concentration of water among the treatments (p<0.05). By considering the physiological characteristics of kutum, the best effect of static magnetic field was obtained in the 25 milli-tesla treatment. Besides, the number of hatched larvae in 25 milli-tesla treatment was significantly higher than the control treatment. However, there was no significant difference in the survival rate of larvae before yolk sac absorption among the experimental treatments (p>0.05). The results of this study showed that static magnetic field could have positive effects on water quality and survival rate of kutum larvae.

    Keywords: Egg, Kutum, Magnetic field, Rutilus kutum
  • Reza Farzi, Bahram Falahatkar Pages 71-78

    Capoeta capoeta gracilis (Keyserling, 1891) as a commercial valuable species belongs to cyprinid fish is native to Iran. In this study, the possibility of inducing artificial reproduction of C. Capoeta gracilis was investigated using OvaprimTM hormone. For this purpose, four wild-caught females and one male were selected. Female fish were injected by OvaprimTM at doses of 0.1 and 0.4 mg/kg with 12 hours interval. At the time of the second injection, the male fish was injected at a dose of 0.2 mg/kg. Spawning occurred less than 48 h after the first injection. Maximum and minimum of working fecundity were 2473.17 and 23430.5 number. The male fish did not respond to hormone injection and all of the broodstock positively responded to the hormonal induction. These preliminary results revealed that OvaprimTM is a suitable synthetic hormone for reproductive induction in C. capoeta gracilis.

    Keywords: Anti-dopamine, Capoeta capoeta gracilis, Hormonal induction, GnRH